Czy wiesz jaką pompę ciepła jesz? – część 1

Jak w tytule posta. Wiesz???
…Cóż to za bezsensowne pytanie. Przecież pompy ciepła się nie je. To urządzenie, a nie produkt spożywczy. Zjeść to sobie można kiełbasę. Na zimno lub z grilla.
No to zjedzmy.

Co w kiełbasie siedzi zapewne wiesz. Mięso, woda, sól, przyprawy – tak w skrócie.
Chcesz wiedzieć więcej, to możesz sobie przeczytać skład.

Na szczęście obowiązujące przepisy unijne wymagają, by producent Ci go podał.
Czytasz, czytasz i…

Okazuje się, że tego mięsa może być 80-100%, ale także poniżej 50%.
A oprócz mięsa, w kiełbasie może być tzw MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie od kości, a dokładniej, nie mięso, tylko wszystko to, co zostaje ze zwierzęcia oprócz mięsa (skóry, chrząstki itp.)

Może być jeszcze mieszanka zmielonych kości, ścięgien i skóry, skrobia zmieniaczana, kasza manna, białko sojowe (kalorie muszą się przecież zgadzać) i cała masa uszlachetniaczy smaku i konserwantów.

Cena kiełbasy jest proporcjonalna do kosztów poniesionych na jej wyprodukowanie.

Mamy wiedzę/przepis jak kiełbasę zrobić, składniki oraz technologię by ten przepis zrealizować.

Pewien znany śląski wytwórca wędlin mówił, że „z 2 ton mięsa otrzymuje się około 850 kg dobrej jakości wędliny, niestety są nieuczciwi rzeźnicy, którzy z 1 tony mięsa robią nawet… 2 tony wędliny!”

Najtańsza kiełbasa kosztuje z 10-20 zł/kg.
Średnie ceny z 20-40 zł/kg
A te droższe – kilkadziesiąt zł/kg i więcej.
Kupujesz najtańszą kiełbasę?

Jeśli Twoja sytuacja finansowa jest trudna, to liczy się dla Ciebie każda złotówka i możliwe, że w ogóle nie stać Cię na kiełbasę.

Ale jeśli budujesz dom, to znaczy, że masz głowę na karku, ciężko pracujesz, pieniądze nie lecą Ci z nieba, szanujesz je i na pewno nie wstawisz do domu najtańszej kiełbasy.
Nie wybierasz najtańszych okien, drzwi, styropianu, płytek, paneli, farby, dachu itd itD.
Czym się kierujesz? – analizujesz skład, a przynajmniej starasz się to zrobić.

Aby nie zanudzać – dalsza część poniżej, w postaci wideo-bloga

(Film na FB został obcięty do 15 minut – tutaj całość)

Jeden komentarz do “Czy wiesz jaką pompę ciepła jesz? – część 1

  1. Dziki

    Czytam Pana bloga od samego początku, głównie jako bierny uczestnik, ale teraz chciałbym podpytać więcej szczegółów, ponieważ nie porusza Pan kilku istotnych kwestii w tym nagraniu.
    1. Grzałka jest zabezpieczeniem awaryjnym w przypadku awarii ODU, w przypadku awarii płyty głównej w IDU cały układ jest martwy i najlepsza grzałka nie pomoże.
    2. Duża pompa obiegowa firmy Grundfoss, jest głównie po to by pompa ciepła miała zapewnione odpowiednie warunki działania. Z Pańskich wcześniejszych wpisów wynika, że bufory są zbędne w przypadku Daikina, jak i sterowanie strefowe. Jeśli mam 100% ogrzewania podłogowego, które ma pracować z określonymi temperaturami i przepływem, jak na działanie całości układu wpływa działanie pompy obiegowej? Czy mam wpływ na granice jej minimalnego i maksymalnego przepływu?
    3. Zabezpieczenia przed dostaniem się R290 do układu wodnego. Podkreślają ich konieczność, Panasonic, Viessmann i teraz Daikin. Każdy dodatkowy element to potencjalne miejsce usterki. Producent wymienników Alfa Laval, opracował specjalne dwuścienne wymienniki do pomp ciepła na R290. Z tego rozwiązania korzysta rodzina pomp ciepła Bosch, gdzie znacząco upraszcza to konstrukcję całości urządzenia bez generowania kolejnych dodatków do pompy ciepła.
    4. Czy ta fajna kolorowa automatyka umożliwia pracę pompy ciepła w układach hybrydowych lub kaskadowych, jakby kogoś naszła fantazja do zastosowania pompy ciepła do tematów lekkiej komercji lub przemysłu?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *